Co takhle ozdobit stromeček vizovickým pečivem?
9. 9. 2020Dáváte přednost vánočnímu stromečku s přírodními ozdobami? Rádi byste si je vytvořili sami? Hledáte takové ozdoby, které vám vydrží déle než jednu sezónu, ale výroby slaměných ozdob vám připadá příliš složitá? Pak se pusťte do výroby vizovického pečiva, které splňuje vše, co jste si předsevzali.
Vizovické pečivo je nejedlý druh pečiva, který se vyrábí pouze z vody a z mouky. Jeho výroba je doma na Valašsku a sahá stovky let zpátky. Dodnes zde narazíte na výrobu tradičních vzorů, které uchovávají kulturní dědictví minulosti. Nicméně pokud jde o vaše potřeby, můžete si z těsta vyrobit, cokoli se vám bude líbit.
Recept na zhotovení těsta je až podezřele snadný – vystačíte si s moukou a trochou vody, konkrétně byste měli použít zhruba dvě stě mililitrů vody na půl kila mouky. Nicméně o to více je důležité, abyste těsto správně připravili, aby mělo tu pravou konzistenci pro výrobu ozdob.
Ideální je postupovat tak, že si oddělíte zhruba polovinu mouky, do které uděláte důlek, kam nalijete potřebné množství vody. Hmotu uhnětete a budete k ní postupně přidávat další mouku, tak, abyste získali vláčné a dostatečně pevné těsto bez hrudek, se kterým se vám bude dobře pracovat. Můžete přilít i kapku octu, který prodlouží životnost těsta a zabrání jeho kvašení. Těsto je potřeba dokonale uhníst, klidně hnětení můžete věnovat celou hodinu.
Následně jej nechte odpočinout v lednici do druhého dne.
Jakmile máte těsto hotové, můžete vyrábět potřebné tvary. Pro začátek je vhodné začít s jednoduššími motivy. Jednotlivé kousky těsta můžete dohromady spojovat nanesením menšího množství vody štětcem a přilepením. Tradičně se při výrobě ozdob a jejich zdobení používá krájení nožíkem, nastřihování nůžkami, vpichy či obtisky. Nezapomeňte na dírku pro zavěšení na stromeček
Hotové pečivo je vhodné opatrně přenést na mírně vytřený plech, nechat dvě hodiny oschnout, potřít vejcem a následně pomalu sušit několik hodin v troubě.
Výsledek vás mile překvapí.